Veri Bilimi Nedir ?

VERİ BİLİMİ NEDİR?

Veri bilimi, iş için anlamlı öngörüler ayıklamak amacıyla veriler üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların adıdır. Büyük miktardaki verileri analiz etmek için matematik, istatistik, yapay zeka ve bilgisayar mühendisliği alanlarının ilke ve uygulamalarını bir araya getiren, disiplinler arası bir yaklaşımdır. Bu analiz, veri bilimcilerinin ne olduğu, neden olduğu, ne olacağı ve sonuçlarla neler yapılabileceğini sormalarına ve bu soruları cevaplamalarına yardımcı olur.

Veri bilimi; istatistikler, bilimsel yöntemler, yapay zeka (AI) ve veri analizi dahil olmak üzere birçok alanı birleştirerek verilerden değer elde etmeyi sağlar.

Veri bilimi neden önemlidir?

Veri bilimi, verilerden anlam çıkartmak amacıyla çeşitli araç, yöntem ve teknolojileri bir araya getirdiği için önemlidir. Modern kuruluşlar adeta bir veri bombardımanı altında. Bilgileri otomatik olarak toplayabilen ve depolayabilen cihaz sayısı eskisinden çok daha fazla. Çevrimiçi sistemler ve ödeme portalları; e-ticaret, tıp, finans gibi alanlarda ve insan yaşamının diğer her alanında çok daha fazla veri yakalıyor. Devasa miktarda metin, ses, video ve görüntü verilerine erişebiliyoruz.  

Veri bilimci kimdir?

 Veri bilimiyle uğraşan kişilere veri bilimci denir. Bu kişiler eyleme dönüştürülebilir iç görüler elde etmek için web, akıllı telefonlar, müşteriler, sensörler ve diğer kaynaklardan toplanan verileri analiz etmek üzere bir dizi beceriyi bir araya getirir.

Veri Bilimi eğitiminde de; yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme, temel istatistik, veri okuryazarlığı konularına değinilir.